Vårt forhold til bilen er kontrastfylt: frihetssymbol og miljøsvin, fartsvidunder og drapsmaskin, statusobjekt og en praktisk trivialitet. Vi både elsker og hater den.

Bilen er det enkeltfenomenet som har endret samfunnet mest de siste hundre år, ifølge leksikon.

Hvordan kan en oppfinnelse som krever så mye plass og er så helseskadelig både for oss og planeten bli så viktig? Er bilismens tid i ferd med å gå over? Hva betyr i så fall det for våre liv?

Dette trengs det en bok om!

I den planlagte dokoumentarboka, med arbeidstittelen «Med bilen i førersetet», vil jeg fortelle historier som gir deg noen aha-opplevelser – som leser skal få du oppdage noen sammenhenger du ikke har vært bevisst på før.

Nå kan du være med å folkefinansiere prosjektet og forhåndskjøpe boka på fønd.no!

Vi elsker og vi hater den – hvorfor? Og kommer bilismens tid til å ta slutt?

60 millioner nye biler ble produsert i fjor. Aldri har det vært flere biler på veiene og skraphaugen.
60 millioner nye biler ble produsert i fjor. Aldri har det vært flere biler på veiene og skraphaugen.

Andre spørsmål

Gjennom reportasjer, inspirerende eksempler og fakta vil jeg ta leserne med på en reise i vårt forhold til bilen på en måte dagspresse, bilblader og forskning sjelden får til. Underveis skal vi møte mennesker som hjelpe oss å forstå en rekke av spørsmålene knyttet til bilismens dominans det siste århundret og dens mulige rolle de neste hundre årene. På veien dukker det opp en rekke spørsmål – ofte med uvante svar:

Hvorfor er vi så glad i bilene våre? Hvorfor er det slik at pappaen i familien alltid kjører? Hva koster bilismen samfunnet? Hva gjør musikken på radioen med oss som sjåfører? Hvorfor blir det alltid kø? Hvordan ble bilen det stedet vi er tettest på familien?

Hvorfor er vi så gira på fart? Hvorfor får ikke høye kostnader oss til å slutte å kjøre bil? Hvor ble det av haikerne? Hva hadde skjedd om bilen ble oppfunnet i dag? Hvorfor er ikke alle biler utslippsfrie? Hvordan kan bilene bli verdens batterier? Hvorfor føler vi at bilen gir oss frihet?

Bil dominerer hyllene hos Narvesen som til sammen har 114 titler om firhjulingene.
Bil dominerer hyllene hos Narvesen som til sammen har 114 titler om firhjulingene.

Et vendepunkt?

Bilismen har satt premissene for store deler av samfunnsutviklinga og skapt svært mange positive endringer. Nå er omfanget av privatbilismen blitt så stort at de negative konsekvensene er i ferd med å overskygge de positive. Selv om det bygges nye veier fylles de raskt til randen mens lufta fylles med avgasser og energiforbruket skyter i været.

Da nordmenn fritt fikk kjøpe privatbiler ble de sett på som luksus. Tjue år seinere var den en selvfølge til og fra arbeid.

Mange har et sterkt følelsesmessig, kulturelt, praktisk og vanepreget forhold til bilen som ikke endret av avgifter og restriksjoner. For andre har likevel bilen har gått fra å være et frihets- og statusymbol knyttet som bidro til indiviualisering og mobilitet til å bli en praktisk trivialitet og en økonomisk utgiftspost.

Lite tyder på at våre følelser for bilen forandrer seg med prislappen. Hva er det som gjør forholdet så sterkt? Hvordan kan vi fortsette persontransporten på en tilfredsstillende måte uten å fylle byene med biler, lufta med eksos og sykehusene med trafikkofre? Og stemmer det at biltrafikken for første gang har sluttet å vokse i mange vestlige land?

Om forfatteren

Jeg er journalist med interesse for blant annet transport- og miljøspørsmål. Siden 2005 har jeg jobbet i NRK Hordaland hvor jeg har jobbet med yr.no og UT.no siden nettjenestene startet, i tillegg til NRK.no og NRK Hordaland. Våren 2013 har jeg permisjon for å skrive bok.

Twitter: @grimz

Linkedin: Andreas Grimsæth

Kontor: The HUB Bergen

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s