En katt ved navn Hushovd…

Statens vegvesen forteller oss endelig at syklister og bilister må dele veien. Men så bidrar de samtidig til det polariserte bildet vi har av syklister her i Norge…

Kjære Statens vegvesen!

I kampen om veibanen er det langt fra fair play. Den gamle vitsen om å ”ta ham med døra” er tett på å bli virkelig når folk under fullt navn lirer av seg forakt og skadefryd mot myke trafikanter i sosiale medier. Dere gjør det dessverre ikke noe bedre med deres nye filmsnutt.

Landet er IKKE splittet i to ekstreme grupper – de aller fleste syklister er også bilister, og de fleste bilister kan også sykle. De færreste på to hjul er som den idiotiske katten ved navn Thor Hushovd. Ja, mange syklister vil komme rask fram, men syklister flest er ikke kamikazepiloter eller ekstremsportutøvere. De er familiemedlemmer på vei til en avtale eller et ærend.

Jeg har tilbrakt våren i massebilismens hjemland for å jobbe med en bok om bilens framtid, i USA altså. Både som bilist og som syklist ble jeg vant til å se skiltet som sier: ”Share the road”. Uansett hvilke pedaler folk har under føttene skal de vite at her deler de veien med en annen type trafikanter.

Å sykle i byen bør ikke være en ekstremsport, men noe alle kan gjøre med hatt og frakk, skjørt og veske. Det krever smart gatedesign, tilrettelegging og mindre drittslenging.

Så kjære Statens vegvesen! Se og lær av den like ferske videoen fra det amerikanske nettstedet Grist. Dere har rett i at syklister ikke har ni liv, men for å sykle på dårlig tilrettelagte veier hvor bilen er konge og sjåfører er uoppmerksomme, må man ha øyne som en tiger og hjerte som en løve…

Deres video har kanskje kulere musikk, høyere tempo og en kjendis, men…

  • Hvem er nærmest å fortelle sannheten om å dele veien?
  • Hvem bidrar til mer polarisering mellom syklende og kjørende?
  • Hvem viser virkeligheten og hvordan vi vil ha det?

OPPDATERINGER:

Reklamer

2 kommentarer om “En katt ved navn Hushovd…

  1. Som jobbsyklist/treningssyklist/bilist. Helt uenig i konklusjonen din 🙂 Og – helt uenig i premissene. Det er ikke laget én «Hushovd-film». Det er, så vidt jeg kan se så langt, laget en – 1 lang, og 11 korte i serien Traffic School. Den lange viser hvordan en verdensmester i sykkel ikke automatisk er verdensmester i trafikken. Et godt poeng, og overførbart til de som sitter bak rattet også. De 11 korte tar derimot for seg konkrete tips, råd og vink for hvordan syklister/bilister enkelt kan samhandle i trafikken. At de balanserer favør/disfavør billist/syklist virker også fornuftig. Det øker sikkert troverdigheten. Den muntre tonen bringer kanskje også frem smilet hos folk. Hva gjelder Grist sin film, kjempebra den også. Men – registrerer at den for øvrig er laget for et helt annet format, og publikum (?). Med mindre noen da mener at Vegvesnet skulle ha kjøpt 4 minutter (!) lange spotter på TV2/TVNorge… 🙂 Se hele kampanjen på http://www.vegvesnet.no

    1. Kampanjen er absolutt på sin plass, har gode poenger framstilt på en pedagogisk måte, men Vegvesenet velger likevel i hovedfilmen å bygge opp under fordommene mange har om at syklister og sjåfører er to ulike folkeslag. Å framstille syklister som noe annet enn sporten – som et sunt alternativ i hverdagen for alle – og er noe norske myndigheter sjelden (aldri?) gjør med kraft og styrke. Jeg vet ikke noe om visningsplaner på tv og kinoer, men om det først og fremst er ni-liv-filmen som blir vist der tviler jeg altså på at kampanjen reduserer den såkalte «krigen» mellom syklister og sjåfører.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s