10 grunner til å like høye bensinpriser

«The only way to really break this cycle of spiking oil prices – the only way to break that cycle for for good – is to shift our cars entirely…off oil,» sa president Barack Obama i mars

Hvis vi ikke sørger for å fôre bilene våre med andre drivstoff enn de oljebaserte kommer prisene til å stige. Det var Obamas budskap da han la penger på bordet for å videreutvikle mer miljøvennlige løsninger. Å argumentere for dyrere bensin er ikke noe politikere med makt drømmer om, men det må nok både høyere oljepriser og satsning på alternativene til for å klare og slukke verdens oljetørst.

I Norge har vi verdens dyreste bensin målt i kroner og øre. I oljestater som Venezuela og Saudi-Arabia betalte folk fem og tretten cent for hver gallon (ca 3,8 liter), mens den i Norge kostet ti dollar og tolv cent, ifølge Bloomberg. «The pain at the pump» er mindre hos oss enn i mer sammenlignbare land. Fordi vi tjener godt og bruker mindre penger på velferdsgoder havner vi på 51 plass på lista som måler drivstoffprisen mot GDP. Det svir altså mer å kjøpe bensin for den gjennomsnittlige bilist i de fleste andre europeiske land.

I USA har en lav bensinpris i vestlig målestokk. Her koster det rundt fire dollar per gallon (ca 3,8 liter) i California som har dyrest drivstoff mens prisen er omlag tre dollar og tredve cent i for eksempel Montana, skriver USA Today. Snittprisen på fire dollar der mange har ment at smertegrensa går. Noen finner likevel grunner til å rope hurra når bensinen blir dyrere.

For fem år siden listet Time Magazine opp ti grunner til å like drivstoff til fire dollar. Alt fra færre overvektige og mindre forurensing til fire dagers arbeidsuke og flere politi til fots i gatene skal være blant fordelene:

Både døde soldater fra kriger med oljelukt og trafikkdød i nabolaget opprører amerikanerne, men «money talks» og for de fleste har nok de daglige utgiftene lite med dette å gjøre. Det trengs mer enn pisk for at folk skal endre vaner. Obama vet å servere noen gulrøtter også. Positive virkninger som nye jobber, triveligere nabolag og bedre helse har blitt viktige for de som mener at høyere bensinpriser er en god ting.

Forhåndskjøp boka om hvordan bilismen har forandret samfunnet og hvor veien går videre! Bli med på å folkefinansiere bokprosjektet på fønd.no!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s