Sirkus uten brød?

Strike a poseVed bredden av Hudson river i New York rusler folk søndagstur mellom hundrevis av blankpussede biler.

Stolte fedre med måpende smårollinger i barnevogn, jamaicanere med rastafletter ned til leggene, unge ortodokse jøder med krøller foran ørene stryker hendene over luksuriøs lakk, gjenger av småskjeggete 17-åringer med saggebukse, spradende 50 år gamle Porsche-samlere som flørter med salgsdamene, tre generasjoner dominikanere i alle tykkelser som kun prøvesitter biler av en viss størrelse, bestefedre med solbriller i panna og nerdete barnebarn med engangskamera i neven. De er her alle sammen.

Kaffepause med Jeep-utsikt

Det er jeg også. Og selv om jeg slentrer tilsynelatende uanfektet mellom blankpolerte biler kommer også jeg snart til å måpe og ikke minst undres over bilsirkuset i The Big Apple.

New York International Auto Show er flere av bilene avkledd så nysgjerrige guttunger og erfarne mekanikere kan kikke inn under panser og karosseri. Selv setene i en av bilene er strippet. Overalt er det elektronikk. Syltynne ledninger, sensorer, koblinger, slanger og finelektronikk.

IMG_4035

– Se på det der. Det er mye arbeid! Det nytter ikke fikse det selv, man må være multiinginiør for å fikse den bilen. Alt er elektronikk, sier en mann i 30-årene som ser ut som han vet hva han snakker om. Å mekke bil er ikke hva det en gang var. 

Folk drømmer seg bort i bilindustriens glamour, og poserer foran doninger som er totalt uoppnåelige for de fleste. Og selv om folk blir fascinert av Cheverolet Camaro sin absurde Turbo-versjon så svermer minst like mange nysgjerrig rundt de knøttsmå Smart-bilene.

Gul trekkoppnøkkel?

Hybridbiler har blitt framstilt som redningen både for miljøet, folk rammet av økonomiske nedgangstider og bilbransjen. Folk diskuterer ivrig batterikapasitet og om hybridbiler er «homo» eller ikke.

– 64 000 dollar? De er gale. Hvor er kjørelengde? Hvor langt går den?

En breiskuldra kar i 50-årene, med samme armyklipp som de tre sønnene i 20-årene, sukker over prisen. Han leiter febrilsk etter den viktigste informasjonen av alt: Hvor langt kan denne hybridbilen fra Volkswagen gå på en tank?

– Vil du kjøpe hybridbil? spør jeg.

– Jeg har hybrid, jeg. Jeg hadde først en Prius, og nå en Camry. Jeg er en hybridmann!

Bilen vi ser på, en VW Touareg Hybrid, er av den større typen. Og når vi endelig finner kjørelengden blir han skuffa.

– Det er er ikke bra nok… Han snur på hælen og går sammen med sønnene videre til neste utstiller.

For å ikke være for politisk korrekte veier bilprodusentene opp for el- og hybridbiler med å servere noen skikkelig kraftige monstre. Ford sin F150-pickup er fôret opp på Kentucky Fried Chicken og måler nesten to meter i både i høyde og bredde, og fem en halv meter på langs. På salgsplakaten gidder de ikke en gang å oppgi hvor mye drivstoff bilen sluker – det kreves nemlig ikke for slike biler…

Ford Fusion

Jeg rusler ned til elbilstanden på senterets skyggeside. Her kan alle få være passasjer i biler fra en rekke produsenter. Etter en kjapp kjøretur med Ford Fusion Hybrid og en ivrig selger må jeg spørre vakta langs den ikke-eksisterende køen hvor folka er.

– Ikke her i alle fall… De kjører sikkert Jeep!

Hør! Lyden av kvinnehvin

Og ganske riktig. På andre siden av senteret er køene lange i solskinnet. Her kan bycowboyer og soccermoms få lære seg litt om å kjøre i ute terrenget – altså på steder hvor amerikanere flest svært sjelden beveger seg. Gjennom en bane med tommerstokker, bratte bakker og ulike hindre kjører firhjulstrekkere i klassisk safariversjon og luksuriøs SUV-variant.

Er denne Harleyen kosher?

I underetasjen konkurrerer tre DJer om å eie lufta i en stor hall. Det er flere år siden tv-programmet «Pimp my ride» forsvant, men her er det bling, pupper og raske biler som gjelder. Menn i alle aldre skrever over Harleyer for å posere sammen med lettkledde modeller. Bak sperringene gnir damene seg opp etter Ferrarier og Lamborginier  mens de flørter med tilskuerne.

Her er det mye sirkus. Og om det er lite matnyttig på resten av bilshowet så er det så mye testosteron her at det i alle fall finnes en type brød her nede i kjelleren…

Populær utstilling i kjelleren

Jeg får nok. Etter å ha sett hundrevis av biler, prøvesittet et knippe og kjent lysten på å legge ut på landeveien pirre, rusler jeg ut i New Yorks gater, finner subwayen og reiser bilfritt gjennom byen hvor under 30 prosent kjører bil til jobben.

Forhåndskjøp boka om hvordan bilismen har forandret samfunnet og hvor veien går videre! Bli med på å folkefinansiere bokprosjektet på foend.no!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s