Verbet å knokse betyr både død og nytt liv

20130129-161819.jpg
Det er ikke bare, bare å ta avskjed med en trofast venn gjennom mange år. Hos Knoks bildeler mellom Sandnes og Stavanger donerer de organer og utsteder dødsattester hver eneste dag.

Her tar bileiere avskjed med firhjulte venner som kan ha tjent familien i hverdagen og på ferie i en hel generasjon. Da felles det gjerne en tåre eller to.

Hos Knoksen skvises den siste juicen ut av bensintanken, airbagen punkteres og hjulene tas av. Så settes bilen på en midlertidig jaktmark hvor jegere og sankere med bildilla, eller med behov for billige deler, plukker de dørene, lyktene og setene de trenger.

Deretter venter pressa. En stor samlebåndprodusert Ford krymper på et minutt til størrelsen av en gammel Amerikakiste og stables opp sammen med andre metalklumper. Neste stopp er et fragmenteringsverk hvor karosseriet skal smuldres for å gjøres klart til å bli smeltet om og bli til gryter eller til et autovern.

20130129-162544.jpg

Siden jeg var liten har bilopphugging vært synonymt med Knoksen. Å knokse er et verb på her på riktig side av Boknafjorden.

Den 58 år gamle bedriften startet i det små langt ute på bondelandet allerede før det var fritt fram for folk å kjøpe seg biler. Gjenbruk var en selvfølge for de fleste. Bildeler ble plukket av gamle biler og solgt videre.

Nå ligger Knoksen omringet av moderne kontorbygg, men de holder fortsatt på med det samme. I 1978 innførte Norge vrakpant til bilens siste eier. Danmark og Nederland har lignende ordninger som skal bidra til at bilene i våre land er nyere og mer trafikksikre.

I dag har jeg fulgt en kjær familiebil på vei mot sin siste hvile. Dødsattesten er signert, men eieren har fortsatt nøkkelen i lommen… Og snart en ny hybridbil i garasjen.

RIP Ford Galaxy (uten navn).

20130129-162739.jpg

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s