Hyllene er fulle. Jeg trenger tips!

Bil dominerer hyllene hos Narvesen som til sammen har 114 titler om firhjulingene.
Bil dominerer hyllene hos Narvesen som til sammen har 114 titler om firhjulingene.

Du kjører sannsynligvis bil rett som det er, enten som sjåfør eller passasjer. Kanskje bruker du bil hver dag? Kanskje er du som mange andre avhengig av bil?

Mange tilbringer timer daglig. På vei til og fra jobb og fritidsaktiviteter. Uten bilene hadde livene våre vært svært annerledes.

Hos Narvesen er hyllene fulle av blader om bil. Veteranbiler, raske biler, biler med fete felger og lekker design. Kioskene har 114 magasiner om bil for salg for oss som er interessert i bil, men få av dem handler om hverdagen vår.

De handler kanskje heller ikke om drømmene vi har om å cruise avgårde på lange ferier, romantiske turer i strålende solskinn, om kjøreturene hvor regnet kan tromme så hardt det vil på ruta fordi inne i bilen strømmer våre favorittlåter ut av høytalerne.

Enda sjeldnere forteller de om tunge dager med krangler med verkstedet, krangler med ungene i baksetet og krangler med andre trafikanter som er så hissige at dørene må låses fra innsiden for at du ikke skal få nesa knekt.

Sannsynligvis finner du heller ikke historier om hvordan bilen er en forutsetning for store deler av samfunnet og økonomien. Eller om hvordan bilen legger føringer for byplanlegging, hvordan mennesker kjenner bilens negative sider på kropp og helse, eller hvor mye trafikkulykker koster samfunnet.

Hyllene er altså fulle av bilblader, bibliotekene er fulle av bøker om bil, men bil handler om så mye mer enn motor, design og fart. Du kan sannsynligvis snike deg til å smuglese på Narvesen i timevis uten å finne setninger som løfter blikket fra felgene og forteller deg hvordan bilismen former verden vi lever i.

Boka jeg nå begynner å arbeide med skal handle om oss mennesker og bilen, om et fenomen som har forandret samfunnet dramatisk de siste hundre årene, og om hvor veien går videre.

Nå trenger jeg tips om historier, mennesker, kjøreglede, steder, tragedier, statistikk, maktforhold, konflikter og kjærlighet knyttet til et av våre fremste symbol på frihet og framskritt.

Biblioteket låner deg helt gratis bøker om design og motor, men skal du lese mer kritiske tekster om bilisme må du nok søke dypere.
Biblioteket låner deg helt gratis bøker om design og motor, men skal du lese mer kritiske tekster om bilisme må du nok søke dypere.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s